Boşanmak üzere olan bir çiftin dondurulmuş bir embriyoya sahip olması, ‘bu durumda davanın sonucu ne olur’ sorusunu gündeme getirdi. Bu konuda avukatlar aynı fikirde: Dava sürecini etkilemez.

Bülent ŞANLIKAN / İSTANBUL

İstanbul’da kansere yakalanan bir kadın, kocasına boşanma davası açtı. Ancak çiftin dondurulmuş bir embriyosu olduğu ortaya çıktı. ‘Mahkeme çiftin ve embriyonun kaderine ne karar verir’ sorsunu avukatlara yönelttik. Avukat Kenan Uysal, ‘Ortada daha doğmamış bir bebek olduğu için bu durum boşanmaya engel teşkil etmez. Sadece miras hukuku açısından değerlendirilir’ dedi. Embriyoyu gündeme getiren davalı kocanın avukatının hukuksal süreci başlattığına değinen Avukat Gökmen Ergür ise, ‘Dolayısıyla bu aşamada hukuken yapılacak tek şey karşı tarafın mahkemeye vereceği cevaptır. Bir tüp bebeğin dünyaya getirilmesi için kesinlikle tarafların rızası gerekir’ diye konuştu.

Boşanma durumunda derhal imha edilir
SaĞLIk Bakanlığı’nın Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri Hakkındaki Yönetmelik’te dondurulmuş embriyolarla ilgili durum şöyle ifade edilir: Her yıl embriyonun saklanması için çiftler mutlaka başvuruda bulunarak rızalarının devam ettiğini ifade eden imzalı dilekçelerini vermelidirler. Merkez tarafından tespit edilecek süre içinde her iki eşin rızası alınarak aynı annede kullanılabilir. Bu süre sonunda veya eşlerden birinin ölümü veya eşlerin birlikte talebi veya boşanmanın hükmen sabit olması halinde, bu süreden önce saklanan embriyolar derhal imha edilir.